VISCERÁLNÍ TUK, SKUTEČNÁ HROZBA
TUKY V NAŠEM TĚLE
.jpg)
TUKY V NAŠEM TĚLE MAJÍ SPOUSTU FUNKCÍ. MIMO VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÝCH ZÁSOB PRO OBDOBÍ HLADOVĚNÍ, ZATEPLOVÁNÍ TĚLA, ROZPOUŠTĚNÍ VITAMÍNŮ A, D, E a K SE TUKY TAKÉ ÚČASTNÍ VÝSTAVBY BUNĚK A MÁ I HORMONÁLNÍ AKTIVITU - PRODUKUJE HORMONY, RŮSTOVÉ FAKTORY A DALŠÍ LÁTKY, KTERÉ OVLIVŇUJÍ NÁŠ CELKOVÝ METABOLISMUS.
TUK V KRVI
Tuky v krevním oběhu, které znáte ze svých biochemických rozborů jako TRIACYLGLYCEROLY
PODKOŽNÍ TUK
Je tuk, který se nachází přímo pod pokožkou v podobě tukových polštářů a který se nám v případě nadváhy tolik nelíbí. Lze nahmatat a lze ho měřit kaliperem jako kožní řasu - někteří znáte ze sportovních prohlídek :op. Nemusí všeobecně platit, že zvýšené množství podkožního tuku představuje ohrožení zdravotního stavu, existuje skupina lidí tzv. fitfat, kteří mají nadváhu, jsou fyzicky aktivní a mají výborný zdravotní stav.
VISCERÁLNÍ TUK
Diagnostika viscerálního tuku na INBODY: více zde

VISCERÁLNÍ TUK
Můžete znát pod názvem VNITŘNÍ TUK, ÚTROBNÍ TUK nebo NITROBŘIŠNÍ TUK. Množství tohoto tuku v těle lze měřit na přístroji INBODY nebo se zjišťuje odhadem změřením pasu. U mužů je zvýšené množství viscerálního tuku a s ním spojené zvýšené riziko kardiovaskulárních a metabolických chorob při obvodu pasu vyšším než 94 cm a u žen 80 cm ( Evropská diabetická společnost). Viscerální tuk obrůstá a utlačuje srdce, vnitřní orgány ( játra, slinivku, ledviny) a tím negativně ovlivňuje metabolismus a optimální fungování celého těla.
- způsobuje silný pocit ÚNAVY
výrazně ZPOMALUJE metabolismus
způsobuje steatózu - ztučnění JATER
zvyšuje hladinu TRIGLYCERIDŮ v krvi
zhoršuje rezistenci tkání na inzulín - riziko diabetes 2. typu
oslabuje účinek LEPTINU - hormonu hladu
produkuje látky, které způsobují chronický zánět a oslabuje imunitu
způsobuje ukládání tuku v oblasti krku a zhoršuje dýchání ( noční chrápání)
Co způsobuje nadměrné množství VISCERÁLNÍHO TUKU
nepravidelná strava - DIETOVÁNÍ
vyřazování celých potravinových skupin z jídelníčku ( bílkoviny, zelenina, obiloviny,..)
NEVYVÁŽENÝ JÍDELNÍČEK
nadbytek JEDNODUCHÝCH CUKRŮ v jídelníčku! SLADKOSTI!!!!
CUKR, BÍLÁ MOUKA!!!!!! Bílá rýže, knedlíky, těstoviny z bílé mouky
SLAZENÉ NÁPOJE!!!! SIRUPY!!!!!
ALKOHOL!!!!!
ŽIVOČIŠNÉ NASYCENÉ TUKY V NEVHODNÝCH KOMBINACÍCH ( bílá mouka, cukr)
nadmíra kupovaných trvanlivých průmyslově zpracovaných potravin ( salámy, keksy, polotovary,..)
NEDOSTATEK VLÁKNINY - zelenina, celozrnné obiloviny, semínka, luštěniny, ovoce
NEDOSTATEK TUKŮ S OBSAHEM OMEGA 3 - tučné ryby, semínka, ořechy, avokádo
JAK SE ZBAVIT VISCERÁLNÍHO TUKU
- ZVÝŠIT FYZICKOU AKTIVITU - svižné procházky, kolo, plavání, ...
- Jíst pravidelně, SNÍDAT, nevynechávat oběd, NEJÍST NANOC
VYVÁŽENÝ JÍDELNÍČEK - půl talíře zeleniny, na dlaň bílkovinové potraviny, na dlaň příloha, kvalitní tuk
RADIKÁLNĚ VYŘADIT CUKR, BÍLOU MOUKU, ALKOHOL VE VŠECH PODOBÁCH
maximálně omezit SMAŽENÉ POKRMY, pokrmy se zápražkou - JÍŠKOU, tučné potraviny - uzeniny, sýry, průmyslově zpracované tuky
zařadit do jídelníčku mořské ryby 2x týdně, luštěniny, zeleninu 500g denně - čerstvá i vařená, ovoce 200g denně
kvalitní tuky - olivový olej, LNĚNÝ OLEJ, DÝŇOVÝ OLEJ. Jako doplněk KRILOVÝ OLEJ, RYBÍ OLEJ, PUPÁLKOVÝ OLEJ, OSTROPESTŘCOVÝ OLEJ.