VISCERÁLNÍ TUK, SKUTEČNÁ HROZBA

14.08.2018

TUKY V NAŠEM TĚLE

TUKY V NAŠEM TĚLE MAJÍ SPOUSTU FUNKCÍ. MIMO VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÝCH ZÁSOB PRO OBDOBÍ HLADOVĚNÍ, ZATEPLOVÁNÍ TĚLA, ROZPOUŠTĚNÍ VITAMÍNŮ A, D, E a K SE TUKY TAKÉ ÚČASTNÍ VÝSTAVBY BUNĚK A MÁ I HORMONÁLNÍ AKTIVITU - PRODUKUJE HORMONY, RŮSTOVÉ FAKTORY A DALŠÍ LÁTKY, KTERÉ OVLIVŇUJÍ NÁŠ CELKOVÝ METABOLISMUS.

TUK V KRVI 

Tuky v krevním oběhu, které znáte ze svých biochemických rozborů jako TRIACYLGLYCEROLY

PODKOŽNÍ TUK

Je tuk, který se nachází přímo pod pokožkou v podobě tukových polštářů a který se nám v případě nadváhy tolik nelíbí. Lze nahmatat a lze ho měřit kaliperem jako kožní řasu - někteří znáte ze sportovních prohlídek :op. Nemusí všeobecně platit, že zvýšené množství podkožního tuku představuje ohrožení zdravotního stavu, existuje skupina lidí tzv. fitfat, kteří mají nadváhu, jsou fyzicky aktivní a mají výborný zdravotní stav. 

VISCERÁLNÍ TUK

Diagnostika viscerálního tuku na INBODY: více zde

Diagnostika viscerálního tuku na INBODY
Diagnostika viscerálního tuku na INBODY

VISCERÁLNÍ TUK

Můžete znát pod názvem VNITŘNÍ TUK, ÚTROBNÍ TUK nebo NITROBŘIŠNÍ TUK. Množství tohoto tuku v těle lze měřit na přístroji INBODY nebo se zjišťuje odhadem změřením pasu. U mužů je zvýšené množství viscerálního tuku a s ním spojené zvýšené riziko kardiovaskulárních a metabolických chorob při obvodu pasu vyšším než 94 cm a u žen 80 cm ( Evropská diabetická společnost). Viscerální tuk obrůstá a utlačuje srdce, vnitřní orgány ( játra, slinivku, ledviny) a tím negativně ovlivňuje metabolismus a optimální fungování celého těla. 

  • způsobuje silný pocit ÚNAVY
  • výrazně ZPOMALUJE metabolismus

  • způsobuje steatózu - ztučnění JATER

  • zvyšuje hladinu TRIGLYCERIDŮ v krvi

  • zhoršuje rezistenci tkání na inzulín - riziko diabetes 2. typu

  • oslabuje účinek LEPTINU - hormonu hladu

  • produkuje látky, které způsobují chronický zánět a oslabuje imunitu

  • způsobuje ukládání tuku v oblasti krku a zhoršuje dýchání ( noční chrápání)

Co způsobuje nadměrné množství VISCERÁLNÍHO TUKU

  • nepravidelná strava - DIETOVÁNÍ

  • vyřazování celých potravinových skupin z jídelníčku ( bílkoviny, zelenina, obiloviny,..)

  • NEVYVÁŽENÝ JÍDELNÍČEK

  • nadbytek JEDNODUCHÝCH CUKRŮ v jídelníčku! SLADKOSTI!!!!

  • CUKR, BÍLÁ MOUKA!!!!!! Bílá rýže, knedlíky, těstoviny z bílé mouky

  • SLAZENÉ NÁPOJE!!!! SIRUPY!!!!!

  • ALKOHOL!!!!!

  • ŽIVOČIŠNÉ NASYCENÉ TUKY V NEVHODNÝCH KOMBINACÍCH ( bílá mouka, cukr)

  • nadmíra kupovaných trvanlivých průmyslově zpracovaných potravin ( salámy, keksy, polotovary,..)

  • NEDOSTATEK VLÁKNINY - zelenina, celozrnné obiloviny, semínka, luštěniny, ovoce

  • NEDOSTATEK TUKŮ S OBSAHEM OMEGA 3 - tučné ryby, semínka, ořechy, avokádo

JAK SE ZBAVIT VISCERÁLNÍHO TUKU

  • ZVÝŠIT FYZICKOU AKTIVITU - svižné procházky, kolo, plavání, ...
  • Jíst pravidelně, SNÍDAT, nevynechávat oběd, NEJÍST NANOC
  • VYVÁŽENÝ JÍDELNÍČEK - půl talíře zeleniny, na dlaň bílkovinové potraviny, na dlaň příloha, kvalitní tuk

  • RADIKÁLNĚ VYŘADIT CUKR, BÍLOU MOUKU, ALKOHOL VE VŠECH PODOBÁCH

  • maximálně omezit SMAŽENÉ POKRMY, pokrmy se zápražkou - JÍŠKOU, tučné potraviny - uzeniny, sýry, průmyslově zpracované tuky

  • zařadit do jídelníčku mořské ryby 2x týdně, luštěniny, zeleninu 500g denně - čerstvá i vařená, ovoce 200g denně

  • kvalitní tuky - olivový olej, LNĚNÝ OLEJ, DÝŇOVÝ OLEJ. Jako doplněk KRILOVÝ OLEJ, RYBÍ OLEJ, PUPÁLKOVÝ OLEJ, OSTROPESTŘCOVÝ OLEJ.

HNĚDÝ TUK