V HLAVNÍ ROLI ŘEPA

19.10.2019

Červená řepa je skvělou zeleninou do jídelníčku v období podzimu a zimy. Obsahuje spoustu cenných živin, vlákniny, vitamínů a minerálů.
Řepu vybírejte s pevnými nezměklými bulvami, na podzim ideálně ještě s listy, které pak můžeme využít do salátu ( chutná jako mangold).
Řepu můžeme použít zastudena nastrouhanou do salátu nebo ji péct ve slupce ( přikrytá v 1 cm vody cca 40 minut). Pečená má hlubší chuť než vařená a můžeme ji využít jako základní surovinu do vydatně okyseleného salátu ( balsamiko, sůl, tymián), jako základ na jemnou krémovou polévku nebo pyré, pomazánky.
Podle čínské medicíny pravidelné zařazování řepy do jídelníčku je obzvlášť vhodné pro vegetariány a osoby, které mají sklony k anemii ( chudokrevnosti).