TOFU V SHOYU 

17.10.2019

TOFU MARINOVANÉ V SHOYU OMÁČCE, S RÝŽÍ NATURAL A ZELENINKOU

K tofu cítí spousta lidí nedůvěru a myslí si, že je to nanicovaté cosi, bílé a bez chuti...taková nějaká asijská náhražka masa. Můžu napsat, že na takto upraveném tofu si pochutnají i mlsné děti nebo masojedlíci.

Budete potřebovat pro 2 osoby:

2 kostky tofu natural ( po 250g)

120g rýže natural

200g mrkve

Hrst MUNGO klíčků, zelené listové salátky, petrželka

1 cibule, 2- 3 lžíce SHOYU přírodně fermentované omáčky ( může být i TAMARI)

1 lžíce škrobu bramborového

2 lžíce GHÍ přepuštěného másla

1 lžíce vinného octa do zeleninky


Postup:

Tofu podélně rozkrojím ( naplacato, budu mít 4 obdélníky), 4 plátky tofu rozprostřu na čistou utěrku, zabalím a zatěžkám kuchyňskou cihličkou ( vypomůže i prkýnko a těžká kniha :o)...cílem je aby se vytlačila z tofu přebytečná tekutina a mělo lepší strukturu. Po 2-3 hodinách tofu nakrájím na kostky, přidám 2-3 lžíce sojové omáčky a oblíbené koření ( já používám koření na drůbež - pepř, koriandr, hořčičné semínko, paprika a sušený česnek), 1 lžíce olivového oleje. Takto připravené tofu nechám zaležet alespoň na 1 hodinu nebo i déle.

Na pánev dáme 2 lžíce Ghí, rozehřejeme a zprudka opečeme tofu dozlatova, přihodíme najemno nakrájenou jarní cibulku, necháme zesklovatět a přimícháme uvařenou rýži natural ( používám kulatozrnou). Ochutnáme, případně jemně dosolíme nebo dokořeníme, přidáme nakrájenou petrželkovou nať a podáváme se zeleninovou oblohou...zelené salátky, mungo klíčky a mrkev ( jemně okyselené vinným octem)