RACIONÁLNÍ JÍDELNÍČEK OD ZÁKLADU

22.05.2017



Složení našeho jídelníčku má zásadní podíl na tom, jak se každý cítíme. Nadváha, podváha, úbytek energie, nesoustředěnost, přejídání, nevyrovnaný vztah k jídlu, zažívací potíže, únava. To vše může mít původ v nevhodném stravování a v neharmonii se sebou. Hlavní složky jídelníčku, aby se tělo vyživilo a nic z živin mu nechybělo.

  1. BÍLKOVINY- jsou velmi důležité pro udržení svalové hmoty, zlepšují energetický výdej a zvyšují sytivost. Bílkoviny získáváme z masa, vajec, mléčných produktů. Zdroje rostlinných bílkovin jsou LUŠTĚNINY, ořechy, mletá semínka a další. Denní potřeba bílkovin se udává 1g na 1kg tělesné hmotnosti. U redukce hmotnosti se navyšuje v poměru k sacharidům, které se v jídelníčku naopak ponižují.
  2. RYBY- 2x týdně! Různé druhy! Ano i tučné! Hlavně tučné! Každá ryba se počítá! I sardinky a zavináči!

  3. MLÉČNÉ PRODUKTY- 1 x denně, preferujte přirozeně zakysané

  4. SACHARIDY jsou cukry, komplexní sacharidy a vláknina. Bez cukru se obejdeme, zbylé dvě skupiny jsou nedílnou součástí jídelníčku. Zdroje: zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, semínka, LUŠTĚNINY!

  5. PŘÍLOHY- pokud možno nevynechávejte! Příloha by měla tvořit dle vaši konstituce 1/4 vašeho talíře. Kdybyste si denní porci obilovin zvážili, měla by mít 200- 250g.

  6. PEČIVO - 2 kousky , preferovat domácí, celozrnné, kváskové

  7. OVOZEL - 300g zeleniny a 200g ovoce denně! Různé druhy v různých úpravách - šetrné vaření, zapékání.  Zeleninu dopručuji 1/3 v tepelné úpravě, aby se mohly vstřebat některé tělu prospěšné látky, které se bez tepelné úpravy nevstřebají.

  8. TUK! Tuk do zdravého jídelníčku patří. Je důležitý pro  metabolismus, vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích správnou tvorbu hormonů. V potravě se vyskytují jako volné tuky nebo v tučných potravinách. Preferujte přírodní rostlinné oleje, s rozumem používejte živočišné tuky. Pokud se pravidelně hýbete a dáte si: kósek chleba se slaninó, žádná hrůza se nekonná.

  9. OMEGA 3 - jsou velmi hodnotné esenciální tuky, které si naše tělo neumí vyrobit samo. Mají velmi mnoho pozitivních účinků, z nichž vyzdvihnu vliv na psychiku, soustředění, imunitu, metabolismus.

  10. PITNÝ REŽIM - myslete na pití! Denně 2- 3 dcl na 10 kg vaší váhy s přihlédnutím na roční období a fyzickou aktivitu. Ideální je voda nebo slabé čaje. Z minerálek doporučuji magnézii.

  11. VYVAROVAT se smažených jídel na přepáleném tuku, nekvalitních uzenin, polotovarů, trvanlivých potravin, cerálních produktů z reklam, sladkostí a sladkých limonád.  

  12. JÍME I OČIMA, VĚDOMĚ A S RADOSTÍ. Hledejte nové recepty a zajímavé potraviny k obohacení vašeho talíře. Já naposledy objevila BATÁT- sladká brambora a je oranžová! Krásně ozvláštní polévku i zapečenou zeleninu. A chutná skvěle :o) 

JÍDLO JE ZÁKLAD...

JAK SI NASKLÁDAT JÍDELNÍČEK? Vy a jídlo? Problém?

Volejte Marcelí  721 907 915