RYBY, RYBKY I RYBIČKY

Do vyváženého jídelníčku rozhodně patří a význam rybího masa bývá často velmi podceňován. Doporučení je, mít rybu 2 x týdně ve svém jídelníčku! Mezi nejhodnotnější patří tučné mořské ryby jako jsou sardinky, ančovičky, aljašský losos, makrela, sleď,... Dále pstruh, kapr a další sladkovodní druhy.
BÍLKOVINA získaná z ryb je vedle vaječného bílku jednou z nejhodnotnějších a nejstravitelnějších vůbec a obsahuje zastoupení všech osmi esenciálních aminokyselin. Zkrátka: dokonale zasytí a vyživí!
RYBÍ TUK. Patří mezi skutečné superpotraviny a obsahuje spektrum polynenasycených mastných kyselin, které patří mezi esenciální - tělo si je neumí vytvořit a musíme je příjmat v potravě. Nejhodnotnější jsou tuky PUFA OMEGA 3 a to kyselina EPA eikosapentaenová a DHA kyselina dokosahexaenová.
- ZDRAVÉ SRDCE A CÉVY. Působí pozitivně na celý kardiovaskulární systém. Má schopnost regulovat hladinu cholesterolu v krvi a zamezuje ukládání cholesterolu v cévách.
MOZEK, NERVOVÝ SYSTÉM, VÝZNAMNÉ PROTIZÁNĚTLIVÉ ÚČINKY.
KRÁSNÉ VLASY, NEHTY, KŮŽE. Významně ovlivňují vzhled a kvalitu pleti, její hebkost a pružnost, také snižují výskyt vyrážek - akné u dospělých
METABOLISMUS. Omega 3 pomáhají zlepšovat metabolismus podkožního i viscerálního - útrobního tuku. Tělo lépe využívá energii ze svých tukových zásob. Zefektivňuje regeneraci těla po intenzivní fyzické zátěži.
S rybím tukem přijímáme také cenné vitamíny a stopové prvky. Za zmínku stojí především vitamín A, D a vitamíny skupiny B a kromě toho JÓD, zinek, železo a měď a vápník, který obsahují drobné rybky jako ančovičky nebo sardinky.
JÓD. Je další významná látka, kterou obsahují mořské ryby a jehož nedostatek ve stravě může zapříčinit potíže se štítnou žlázou. Dalšími zdroji jódu jsou mořská sůl a nebo mořské řasy. Ty můžeme jíst narychlo v sushi nebo přidávat do luštěninových polévek ( kombu, wakame, nori,... ).
RYBY A TĚHOTNÉ NEBO KOJÍCÍ MAMKY. Je známo, že někdy mohou být ryby kontaminovány těžkými kovy - za rizikové jsou považovány velké DRAVÉ RYBY, které stojí na vrcholu potravního řetězce, což jsou mečouni, žraloci, štiky, candáti, boleni. Z těchto důvodů bych doporučila těhotným tresku, sardinky, ančovičky a taky našeho PUNKEVNÍHO PSTRUHA! Ryby čerstvé z kontrolovaných zdrojů a dobře tepelně upravené - sushi ne ani lososový tataráček!
JAK RYBY PŘIPRAVIT?
Snadno! Rychle! Rybu očistit, osolit a upéct v troubě na olivovém oleji nebo na bylinkovém ghí másle! Bylinky - rozmarýn, česnek dle chuti! CITRON musí být! Povznese chuť ryby do nebeských výšin!
CBDKJ - Co bude dnes k jídlu? Co vaří z ryb Marcelí?
- PEČENÝ PUNKEVNÍ PSTRUH S ROZMARÝNEM na másle
FILÉ Z TRESKY, klasika na kmíně a citronové máslové omáčce.
LOSOS PEČENÝ s bylinkovým máslem, ZELENINKA VAŘENÁ V PÁŘE, brambor vařený
RIZOTO S LOSOSEM A ZELENINOU - vyzkoušejte rýži natural kulatozrnnou - chutná to božsky!
LOSOS NA LISTOVÉM SALÁTKU, krémová zálivka s mascarpone, celozrnná bagetka
KREVETKY- do rizotek nebo v létě do listových salátků
MAKRELA GRILOVANÁ S ČESNEKEM, čerstvý míchaný salát
UZENÝ LOSOS, CELOZRNNÁ PASTA a sezonní zeleninka - chřest, zelené fazolky, rukola, polníček
MÍCHANÝ SALÁT SE SARDINKAMI, bagetka...letní rychlovka!
POMAZÁNKY!!! Z TUŇÁKA s avokádem a cibulkou třebas. Dochutit solí, pepřem, citronem!
SARDINKOVÁ KLASIKA. Pomazánka se šalotkou, naťovou zeleninkou.
Nejlepší způsob je střídat jednotlivé druhy, jíst ryby mořské i sladkovodní, štíhlé i tučné, ale hlavně - ČERSTVÉ.
