MRKVOVÉ MUFÍNKY

11.02.2020

Skvělý recept na vláčné mufínky bez přidaného cukru z naší oblíbené edice - MLSÁME BEZ VÝČITEK :0). Tyto mufínky můžete zařazovat ke kafíčku nebo k dobrému čaji. Pokud je zařadíte na plnohodnotnou svačinu  ( 2- 3 ks), přidejte malý skyr nebo bílý jogurt, jako zdroj bílkovin.


CO BUDEME POTŘEBOVAT ( na 12 mufínků):

2 hrnky ( 300g) špaldové celozrnné mouky

300 g mrkve ( 4- 5 větších mrkví, oloupané, jemně nastrouhané)

1/2 šálku ( 100ml) ořechového mléka ( mléko, obilné mléko)

1/2 šálku ( 100ml) řepkového oleje

1/2 šálku ( 100ml) javorového sirupu

1 hrnek roz-mraženého lesního ovoce

1 lžíce chia semínek

1/2 lžičky jedlé sody, 1/2 lžičky prášku do pečiva přírodního

3 kapky vanilkového extraktu

VŠECHNY SUROVINY BY MĚLY MÍT POKOJOVOU TEPLOTU, aby těsto hezky nabylo


POSTUP:

  1. Dám na chvíli rozmrazit lesní ovoce s lžící chia semínek, ty nám zachytí unikající šťávu z ovoce a bobule drží více tvar
  2. Nastrouhám najemno 5 větších mrkví 

  3. Do mísy odměřím přesátou celozrnnou mouku, přidám prášek do pečiva, sodu, skořici

  4. Do sypkých surovin přidám mrkev, olej, javorový sirup a půl šálku ořechového mléka. Všechno dohromady dobře promíchám

  5. Nakonec opatrně vmíchám lesní ovoce s chia semínky, aby zůstalo co nejvíce pohromadě. Těsto by nemělo být ani moc tuhé, ale ani moc tekuté ( přidám trošku mouky nebo trochu mléka)

  6. Keramické formičky vymažeme trošku olejem, vysypeme strouhaným kokosem a lžící plníme do 2/3, protože v troubě trochu naskočí :o) Můžete použít i papírové mufínkové košíčky ( bez vymazávání)

  7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů do zlatova 30- 40 minut, podle toho, jak vám peče trouba