MÁSLO a GHÍ

04.08.2017

Máslo jako velmi zdravý tuk může být překvapením pro ty, kteří se pod vlivem reklam na margaríny domnívají, že máslo je nezdravé a škodí hlavně srdci. Máslo jako živočišná potravina obsahuje nasycené tuky podobně jako například mateřské mléko a z 30 % mononenasycené tuky jako olivový olej. Jako čistý živočišný tuk obsahuje také malé množství mléčných bílkovin. Máslo v biokvalitě obsahuje vitamíny A, D, E, K a vitamín K2 důležitý pro srdce a kosti. Kyselina máselná působí pozitivně na střeva a srdce proti zánětu.

  • máslo má ideální poměr mastných kyselin omega 3 ku omega 6 mastným kyselinám
  • zdravé nasycené tuky v másle obsahují krátké a středně dlouhé řetězce mastných kyselin, které jsou lehce stravitelné, zvyšují pocit sytosti, regulují glykemii a mají protizánětlivé účinky.

  • máslo zařazujeme do studené kuchyně nebo k omaštění již hotových jídel. Při nešetrném vaření na másle dochází k jeho přepalování a horší stravitelnosti připravených pokrmů.

  • máslo lze míchat s bylinkami. Česnek, pažitku, petržel, oregano či ostatní bylinky dle chuti jemně pokrájené a utlučené v hmoždíři vmícháme do změklého čerstvého másla a necháme zchladit. Bylinkové máslo je vynikající k omaštění vařené zeleniny nebo suššího masa na talíři.  

GHÍ je superpotravina

GHÍ neboli přepuštěné máslo je čistý tuk, který se získává zahříváním másla a odfiltrováním se odstraňují mléčné bílkoviny a mléčný cukr - laktóza. Nejedná se o náhražku másla, ale o velmi hodnotnou, dobře stravitelnou potravinu s léčebnými účinky a vhodnou pro vaření. Ajurvédská medicína považuje GHÍ za elixír a prostředek k regeneraci těla, zejména mozku, nervového systému a k posílení imunity. Dle MUDr. Freje podporuje trávení a vstřebávání živin, činnost jater a zvyšuje činnost enzymů v játrech, tkáních a střevech. Tlumí zánět a usazování toxinů v cévách a brání kornatění tepen. 


GHÍ V KUCHYNI

  • jako mnohostranný ajurvédský lék se užívá po lžičkách do teplého nápoje
  • ghí je dobrou volbou pro osoby trpící intolerancí na mléčné produkty

  • ghí se nekazí a nemusí se uchovávat v lednici - nežlukne

  • má vysoký bod zakouření - 250´ C a nepřepaluje se jako máslo, proto je vhodný na vaření, pečení i smažení

Potřebujete se poradit? Nebo pomoci  sestavit svůj jídelníček? Potřebujete přibrat, trošku zhubnout nebo řešíte zažívací potíže? 


Souvisí stres s jídlem? Ano velmi, zároveň jde ruku v ruce s každodenním spěchem, odbýváním jídla, únavou, psychickou nepohodou a později zdravotním potížemi.

MÁSLO a GHÍ

04.08.2017

Máslo jako velmi zdravý tuk může být překvapením pro ty, kteří se pod vlivem reklam na margaríny domnívají, že máslo je nezdravé a škodí hlavně srdci. Máslo jako živočišná potravina obsahuje nasycené tuky podobně jako například mateřské mléko a z 30 % mononenasycené tuky jako olivový olej. Jako čistý živočišný tuk obsahuje také malé množství...