HLÍVA ÁLA RYBA

25.01.2020

GRILOVANÁ HLÍVA S MOŘSKÝMI ŘASAMI, BRAMBOROVÁ KAŠE S MRKVÍ A S PETRŽELKOVÝM PESTEM

Hlíva ústřiční patří mezi královnu hub a v kuchyni si ji nejde nezamilovat. Často hlívu vařím na paprice ve stylu guláše, přidávám ji do zeleninových polévek nebo rizotek. Vyzkoušejte tentokrát tento zcela originální a výtečný recept, který je vhodný jako lehká večeře, pokud ji budete zařazovat jako plnohodnotný oběd přidejte luštěninovou polévku nebo třeba salátek s cizrnou, aby chod obsahoval dostatek bílkovin a neměli jste brzy hlad :o) . Nezalekněte se množství hlívy, při kuchyňské úpravě ztrácí na objemu.

POTŘEBOVAT BUDETE ( 2 PORCE)

300g čerstvé hlívy ústřičné

400g brambor

200g mrkve

2 pl lžíce přepuštěného másla Ghí 

1  pl lžíce čerstvého másla do bramborové kaše

1  balíček pražených mořských řas ( viz obrázek)

1  citron

Petrželková nať, olivový olej, 8 vlašáků na domácí pesto ( mix)

Sůl, kmín, Solčanka ( vegeta natural)

POSTUP:

  1. Oloupeme brambory a mrkev, vložíme do vroucí osolené vody s troškou kmínu a dáme vařit.
  2. Omytou očištěnou hlívu OSUŠÍME, nakrájíme na větší kousky osolíme a zprudka opékáme na lžíci přepuštěného másla Ghí. Milovníci výrazných chutí mohou přidat pepř a trochu česneku, případně jemnější mletý sušený česnek. Hlívu opékáme dozlatova.

  3. Uvařené brambory s mrkví nahrubo pošťoucháme nebo rozmixujeme ponorným mixerem na jemnou kaši. Na zjemnění kaše používám cca 1dcl ovesného mléka a 1 lžíci čerstvého másla. Dosolím Solčankou ( zdravější alternativa vegety).

  4. Umixujeme hrst čerstvé petrželové nati s trochou olivového oleje, 8 vlašskými ořechy.

  5. Na talíř servírujeme bramborovou kaši, hlívu a petrželkovým pestem a nakonec posypeme mořskou řasou*a obložíme plátkem citronu. 

*Tyhle mořské řasy určitě vyzkoušejte! Prodávají se ve zdravých výživách za dvacetikorunu a chuťově dokáží skvěle ozvláštnit zdravá bezmasá jídla. Vyrábí se ve více verzích, my máme nejraději tuto ( viz. titulní obrázek)

Tohle jídlo patří mezi mé domácí favority, je rychle hotové, zdravé a dá se vařit v různých obměnách. Někdy přidávám třeba cizrnu nebo zelené fazolky, do kterých vmíchám lžíci parmezánu a dochutím rozmarýnem.

Dobrou chuť a krásné dny všem