Do velkého hrnce ( 5l a více) vložíme omyté kosti, přidáme filtrovanou vodu tak, aby byly ponořené a přidáme 2 lžíce jablečného octa, necháme 2 hodiny odstát. Pak vložíme opláchnutou nahrubo nakrájenou zeleninu, česnek a cibuli ponecháme vcelku, sůl, koření, doplníme hrnec vodou, aby bylo vše cca 5 cm pod hladinou. Rychle přivedeme k varu a poté vaříme na nejmenším plamínku 6 až 8 hodin, v pomalém elektrickém hrnci 12 hodin. Průběžně kontrolujeme a sbíráme pěnu, po dovaření přecedíme přes jemné sítko. V lednici vydrží vývar 3 dny a v mrazničce 3 měsíce.
Pokud vy byl vývar příliš tučný ( žlučníkové onemocnění ), po vložení do lednice, můžete přiměřenou část ztuhlého tuku na hladině vývaru odebrat.
Takto připravený vývar lze konzumovat jako:
POSILUJÍCÍ NÁPOJ při při zažívacích potížích - vlažný po lžičkách
PLNOHODNOTNÁ POLÉVKA s nakrájenou zeleninkou, zavářkou ( vaječná mlhovina, SLZOVKA, špaldové nočky, těstoviny,...)a čerstvou zelenou natí
PŘÍRODNÍ DOCHUCOVADLO a základ do zeleninových polévek ( dýňová, mrkvová,..), zeleninových jídel, omáček a pokrmů typu rizoto