HOJIVÁ POLÉVKA Z KOSTÍ

24.07.2018

VÝVAR Z HOVĚZÍCH MORKOVÝCH KOSTÍ

Vývar z kostí se používá jako potravina a součást jídelníčku už od nepaměti. V dnešní uspěchané kuchyni tento posilující, výživný a hojivý vývar nachází opět své místo. Používáme jej k přípravě polévek a jako základ pro vaření zeleninových jídel. 

  • Je vhodný pro děti, dospělé, starší osoby, sportovce a nezastupitelný je v jídelníčku osob s oslabeným zažíváním.
  • Přirozený zdroj živin ( KOLAGEN, vitamíny, minerální látky, aminokyseliny, zdravé tuky, fytoprotektivní látky)

  • Zdravý zvýrazňovač chuti do zeleninových pokrmů, který zvýší vyživující hodnotu jídla

BUDETE POTŘEBOVAT:

4 - 5 MORKOVÝCH KOSTÍ ( bio nebo z farmy), 1 velká cibule, 1 malá palička česneku, 2 neloupané biomrkve, 2 petržele , 1 celer i s řapíky, 2 - 3 bobkové listy, 1 lžička himalájské soli, 1 - 2 lžíce jablečného

Do velkého hrnce ( 5l a více) vložíme omyté kosti, přidáme filtrovanou vodu tak, aby byly ponořené a přidáme 2 lžíce jablečného octa, necháme 2 hodiny odstát. Pak vložíme opláchnutou nahrubo nakrájenou zeleninu, česnek a cibuli ponecháme vcelku, sůl, koření, doplníme hrnec vodou, aby bylo vše cca 5 cm pod hladinou. Rychle přivedeme k varu a poté vaříme na nejmenším plamínku 6 až 8 hodin, v pomalém elektrickém hrnci 12 hodin. Průběžně kontrolujeme a sbíráme pěnu, po dovaření přecedíme přes jemné sítko. V lednici vydrží vývar 3 dny a v mrazničce 3 měsíce. 

Pokud vy byl vývar příliš tučný ( žlučníkové onemocnění ), po vložení do lednice, můžete přiměřenou část ztuhlého tuku na hladině vývaru odebrat.


 Takto připravený vývar lze konzumovat jako:

  • POSILUJÍCÍ NÁPOJ při při zažívacích potížích - vlažný po lžičkách 

  • PLNOHODNOTNÁ POLÉVKA s nakrájenou zeleninkou, zavářkou ( vaječná mlhovina, SLZOVKA, špaldové nočky, těstoviny,...)a čerstvou zelenou natí

  • PŘÍRODNÍ DOCHUCOVADLO a základ do zeleninových polévek ( dýňová, mrkvová,..), zeleninových jídel, omáček a pokrmů typu rizoto

VÝVARY Z KOSTÍ A ZAŽÍVACÍ TRAKT

Dle MUDr. Freje vývar z kostí působí hojivě a protektivně na celý zažívací trakt, zejména pro osoby s chronickými střevními záněty je vynikající součástí šetřícího jídelníčku a výrazně napomáhá harmonizaci střevní mikroflóry. Tyto VÝVARY obsahují proteinogenní aminokyselinu PROLIN, která zaceluje střevní sliznici, aminokyselinu GLYCIN, KOLAGEN ( želatinu) a L-glutamin a další hodnotné živiny výrazně přispívající k regeneraci zažívacího traktu. Spolu s vyváženým jídelníčkem a mohou být velmi přínosné zejména při těchto potížích:

  • ÚPRAVA STŘEVNÍHO MIKROBIOMU PO LÉČBĚ ANTIBIOTIKY
  • SIBO - stav nadměrného množství bakterií v tenkém střevě vedoucí k zánětu sliznice

  • Syndrom GAPS ( gut and psychology syndrom) 

  • Syndrom PROPUSTNÉHO STŘEVA

  • SYNDROM DRÁŽDIVÉHO TRAČNÍKU

  • ANTIKANDIDOVÁ DIETA

Vývary z kostí nejsou vhodné při HISTAMINOVÉ INTOLERANCI.

Pozn. Jablečný ocet se přidává do vývarů z masa a kostí proto, aby se uvolnily minerály z kostí do vývaru, nebojte se, není v polévce chuťově cítit.

POSKYTOVANÉ INFORMACE SE TÝKAJÍ OBECNĚ ZAŽÍVACÍCH POTÍŽÍ, V PŘÍPADĚ KONKRÉTNÍCH NEAKUTNÍCH POTÍŽÍ S TRÁVENÍM, MŮŽETE SVÉ STRAVOVÁNÍ KONZULTOVAT S NUTRIČNÍ TERAPEUTKOU A V PŘÍPADĚ AKUTNÍHO ONEMOCNĚNÍ KONZULTUJTE SVŮJ STAV S ODBORNÝM LÉKAŘEM. 


TUKY V NAŠEM TĚLE MAJÍ SPOUSTU FUNKCÍ. MIMO VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÝCH ZÁSOB PRO OBDOBÍ HLADOVĚNÍ, ZATEPLOVÁNÍ TĚLA, ROZPOUŠTĚNÍ VITAMÍNŮ A, D, E a K SE TUKY TAKÉ ÚČASTNÍ VÝSTAVBY BUNĚK A MÁ I HORMONÁLNÍ AKTIVITU - PRODUKUJE HORMONY, RŮSTOVÉ FAKTORY A DALŠÍ LÁTKY, KTERÉ OVLIVŇUJÍ NÁŠ CELKOVÝ METABOLISMUS.