CO JE TO JÍST NORMÁLNĚ

29.07.2018

Často se na konzultacích se svými klienty, kteří mají komplikovaný vztah k jídlu dostáváme k tématu, co je NORMÁLNÍ vztah k jídlu a k jezení. Nemám ráda zobecňování, protože každý člověk jsme naprostý originál a také záleží vždy na osobním vnímání každého jediného z nás, ale normální vztah k jídlu podle mne z pohledu nutriční terapeutky :

  • JE NORMÁLNÍ JÍST, KDYŽ MÁM HLAD
  • JE NORMÁLNÍ JÍST DOSTATEČNĚ, PRAVIDELNĚ A PESTŘE
  • JE NORMÁLNÍ SI INTUITIVNĚ VYBÍRAT ZDRAVÉ POTRAVINY, NA KTERÉ MÁM CHUŤ
  • JE NORMÁLNÍ SI JÍDLO V KLIDU VYCHUTNAT
  • JE NORMÁLNÍ SE V JÍDLE NEŠIDIT
  • JE NORMÁLNÍ JÍST BEZ VÝČITEK 
  • JE NORMÁLNÍ SE NETRESTAT ZA JEZENÍ
  • JE NORMÁLNÍ JÍDLO NEDOJÍST, KDYŽ JSME PLNÍ NEBO NÁM JÍDLO NECHUTNÁ
  • JE NORMÁLNÍ ODMÍTNOUT JÍDLO, KTERÉ NECHCI JÍST 
  • JE NORMÁLNÍ OBČAS SNÍST JÍDLO, KTERÉ NENÍ OBECNĚ POVAŽOVANÉ ZA ZDRAVÉ
  • JE NORMÁLNÍ OBČAS SNÍST NĚCO SLADKÉHO
  • JE NORMÁLNÍ SE PŘEJÍST, KDYŽ JSME NA OSLAVĚ

Často přirovnávám pocitově normální bezpodmínečný vztah k jídlu takový, jaký jsme měli, když jsme byli malé děti. Těšili jsme se na jídlo, vychutnávali si a nepřemýšleli jsme, jestli přibereme, jestli to jídlo má dost bílkovin, hodně tuků, jestli je dost zdravé, bio, bez pesticidů, bezlepku a jestli nám z něj vlastně nebude špatně. Chápete? Myšlenka se mění v realitu, pokud jíme s pocitem nedůvěry a strachu, tělo nedokáže správně metabolizovat a to může v dlouhodobém horizontu přispívat ke k nárůstu či ztrátám tělesné hmotnosti, zhoršenému zažívání a poté k dalším obtížím.