Bylinkové okénko: SVATOJÁNSKÁ OŘECHOVKA

29.05.2017


Ořechovka, ořechovice, dokonce i Svatojánská ořechovice jsou názvy oblíbeného alkoholického nápoje, který má podle všeho velmi dlouhou tradici. Původní staroslovanský název "Orehovice" nesla i jedna z rumusných vesnic (dnes Oravice). Receptů na tento nápoj je celá řada, každý výrobce si ten svůj rodinný uchovává pro sebe. Proto je každá ořechovice specifická a tajemná.

Základem jsou nezralé ořechy, které by se měli sbírat v období od svátku svatého Jana (24. června) až do svaté Anny (26. července). Podle pověstí o Svatojánské noci dostává mnoho bylin zázračné účinky, stejně tak i nezralé ořechy v tomto období obsahují ty správné látky, které ořechovici dodají chuť a sílu. Chuť ořechovice dotváří další koření a byliny. Různé složení koření a bylin je tajemstvím různé chuťe jednotlivých ořechovic. Kromě nezbytného alkoholu se do nápoje přidává i cukr.
Právě podle množství cukru a alkoholu se dá ořechovice rozdělit na likér (více cukru, okolo 20 % alkoholu) a tvrdší chlapskou ořechovici s obsahem alkoholu přes 40 %. Zdrojem alkoholu může být vodka (pro nízkoalkoholické likéry), líh, kalvádos a vínovice, avšak nedoporučuje se slivovice.

Ořechy se louhují společně s citrónovou nebo pomerančovou kůrou, hřebíčkem, skořicí, kávou, novým kořením, zázvorem, badyánem, puškvorcem, jalovcem, fenyklem, muškátovým květem a někdy dokonce i s pelyňkem. Ze seznamu je zřejmé, že vývoj receptu se nezastavil, protože se v něm vyskytuje mnoho exotických druhů koření, které keltové a staří slované nemohli běžně získávat z místní přírody. Takže vidíte, že výroba ořechovice je opravdu alchymie...
Ostatně ořechovka má antibakteriální účinky a je tak dobrým lékem při potížích s trávením.

Recept na ořechovku

  • 30 nezralých vlašských ořechů
  • 1,5 l alkoholu
  • 0,5 l vody
  • 2 citrony
  • 2 rolky celé skořice
  • 30 hřebíčků
  • 1 badyán (pozor na něj, má výraznou chuť)
  • 3 lžíce puškvorce
  • 500 gr cukru (podle chuti)

Ořechy předem namočte na 2-3 dny do vody. To samé je dobré udělat s citrónem, aby z kůry vyprchaly chemické látky.
Do sklenice nařežte ořechy a citron. Proložte kořením, zalijte alkoholem (a vodou) a nechte alespoň
3-4 týdny louhovat (čím déle, tím lépe). Vodu a cukr zatím přidávat nemusíte. Po vylouhování a přefiltrování základu svařte vodu s cukrem a přidejte výluh, který se vařit nemusí. Hotovou ořechovici nechte ustát - případné usazeniny na dně nevadí, ale ve skleničce nevypadají dobře..

Zdroj: orechobrani.cz