BYLINKOVÉ OKÉNKO - MĚSÍČEK

14.08.2017

Zářivé květy měsíčku pěstovali již staří Egypťané pro svou krásu, ale svou léčivou moc. Měsíček je také známý pod názvy pampalík, kalendule, nechtík, sluníčko, slunovín, ale také dešťová bylina a nepravý šafrán. Jako léčivka se používají květy měsíčku na čaj a nebo k výrobě léčivé masti či oleje.

Měsíček lékařský, latinsky Calendula officinalis se u nás pěstuje od pradávna, nesměl chybět na žádné zahrádce a často i zplaňoval. Jednoletá i dvouletá bylina, asi 50 cm vysoká bylina s nápadnými, sytě žlutými nebo oranžovými květy rozkvétá od července do září. Květy se sbírají celé se zákrovem nebo jenom okvětní plátky, šetrně se suší a uchovávají nejlépe v tmavé sklenici v chladnu.

Měsíček působí pozitivně na činnost jater a žlučníku, napomáhá činnosti zažívacího traktu a je vhodný při menstruačních bolestech ( s řebříčkem a kontryhelem). Čaj z měsíčku nemá ani při dlouhodobějším užívání ( 6 týdnů) negativní účinky. Často se používá jako podpůrný doplněk léčby při snížené imunitě a onko onemocněních. 

Zevně se měsíček používá ve formě obkladů z čerstvých květů. olejíčku a nebo masti. 

TRADIČNÍ MĚSÍČKOVÁ MAST

Na tuto skvělou legendární mastičku budete potřebovat 250g čerstvých měsíčkových květů a 500g vnitřního vepřového sádla ( na mast je lepší vnitřní sádlo, protože mast z vnitřního sádla má lepší viskozitu a vstřebá se hlouběji do pokožky - i s měsíčkem).

Vyškvařené vnitřní sádlo rozehřejeme, vložíme měsíčkové květy a asi 20 minut povaříme. Necháme 3 dny odstát v přikrytém hrnci při pokojové teplotě a poté opět rozpustíme, květy přecedíme a hotovou mastičku, která má krásně žlutou barvu, dáme do nízkých nádobek a uložíme do chladna.

Měsíčková mastička výrazně zklidňuje pokožku a má protizánětlivé účinky. S uspěchem se používá na lišeje, jizvy, křečové žíly, hemoroidy a suchou podrážděnou pleť.

MĚSÍČKOVÝ OLEJÍČEK

Širokou sklenici s víčkem naplníme květy měsíčku asi do tří čtvrtin a zalejeme zastudena lisovaným slunečnicovým nebo mandlovým olejem, tak aby byla sklenice plná oleje a květy zcela ponořené. Uzavřenou sklenici umístíme za okno, nejlépe kde svítí slunce a necháme po dobu 2- 3 týdnů macerovat. Občas protřepeme. Potom olejíček zcedíme přes plátýnko do šikovných skleniček a uložíme do chladna.

MĚSÍČEK V KUCHYNI

Jelikož má nahořklou, pikantní chuť, může částečně nahradit polévkové koření, okvětní lístky se pak hodí místo šafránu například do žluté rýže. Jednoduchá jídla, jako je chleba s máslem, pomazánky, ale i masitá jídla lze také zpestřit o čerstvé okvětní lístky měsíčku - nejen, že jídlo bude hezčí, ale i lépe stravitelnější. 

MĚSÍČEK JE LÉK NAŠICH BABIČEK!



DALŠÍ ČLÁNKY A INSPIRACE

 

TUKY V NAŠEM TĚLE MAJÍ SPOUSTU FUNKCÍ. MIMO VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÝCH ZÁSOB PRO OBDOBÍ HLADOVĚNÍ, ZATEPLOVÁNÍ TĚLA, ROZPOUŠTĚNÍ VITAMÍNŮ A, D, E a K SE TUKY TAKÉ ÚČASTNÍ VÝSTAVBY BUNĚK A MÁ I HORMONÁLNÍ AKTIVITU - PRODUKUJE HORMONY, RŮSTOVÉ FAKTORY A DALŠÍ LÁTKY, KTERÉ OVLIVŇUJÍ NÁŠ CELKOVÝ METABOLISMUS.

BYLINKY A VŠE, CO POTŘEBUJETE ŘEŠIT STRAVOU