BLOG  

Jídlo je základ. JÍDLO. Řešíme ho ze všech úhlů: Jak se správně najíst? Jak zhubnout? Jak přibrat? Jak nejíst nesmysly? Nebo jak se nepřejídat? A jde to vůbec? Prochází láska žaludkem? JSME TO, CO JÍME nebo jsme spíš to, co si MYSLÍME O JÍDLE, KTERÉ JÍME? Souvisí jídlo s psychikou? A co naše myšlenky, emoce a vnitřní nastavení? 


Souvisí stres s jídlem? Ano velmi, zároveň jde ruku v ruce s každodenním spěchem, odbýváním jídla, únavou, psychickou nepohodou a později zdravotním potížemi.

MÁSLO a GHÍ

04.08.2017

Máslo jako velmi zdravý tuk může být překvapením pro ty, kteří se pod vlivem reklam na margaríny domnívají, že máslo je nezdravé a škodí hlavně srdci. Máslo jako živočišná potravina obsahuje nasycené tuky podobně jako například mateřské mléko a z 30 % mononenasycené tuky jako olivový olej. Jako čistý živočišný tuk obsahuje také malé množství...

Souvisí stres s jídlem? Ano velmi, zároveň jde ruku v ruce s každodenním spěchem, odbýváním jídla, únavou, psychickou nepohodou a později zdravotním potížemi.

MÁSLO a GHÍ

04.08.2017

Máslo jako velmi zdravý tuk může být překvapením pro ty, kteří se pod vlivem reklam na margaríny domnívají, že máslo je nezdravé a škodí hlavně srdci. Máslo jako živočišná potravina obsahuje nasycené tuky podobně jako například mateřské mléko a z 30 % mononenasycené tuky jako olivový olej. Jako čistý živočišný tuk obsahuje také malé množství...

Sezona borůvek už je v plném proudu. Drobný keřík s botanickým názvem brusnice borůvka roste na kyselých půdách jehličnatých lesů a tmavěmodré plody, které tak všichni milujeme dozrávají v druhé polovině léta.

Zelenina by měla tvořit nejméně jednu čtvrtinu vašeho jídelníčku. Čím více rozmanité a sezónní zeleniny upravené na různé způsoby sníte, tím lépe. Podle doporučení by měl člověk sníst za den 500g zeleniny a 300g ovoce.

Do vyváženého jídelníčku rozhodně patří a význam rybího masa bývá často velmi podceňován. Doporučení je, mít rybu 2 x týdně ve svém jídelníčku! Mezi nejhodnotnější patří tučné mořské ryby jako jsou sardinky, ančovičky, aljašský losos, makrela, sleď,... Dále pstruh, kapr a další sladkovodní druhy.

Pokud jste v posledních dvou letech neměli preventivní prohlídku u svého lékaře, doporučuji Vám se objednat i když nemáte zdravotní potíže. Lékař má možnost zjistit vážnou nemoc ve fázi, kdy je ještě zcela léčitelná. Prohlídka zahrnuje:

JAK SE CÍTÍM PRÁVĚ TEĎ? Co hezkého mne dnes čeká? Které činnosti mi zvednou náladu a dodají energii? Které činnosti mne unavují? Cítím v těle nějaký příjemný nebo nepříjemný pocit? Kde přesně? Je něco, co mi schází? Bojím se něčeho? Co mohu udělat proto, abych se cítil-la lépe DNES? Za dva MĚSÍCE? DLOUHODOBĚ?

Nebo k chřestu cítíte ehm nedůvěru? Chřestu se vůbec nebojte. V mé kuchyni má výsostné místo. Je to přímo SUPR DUPR zeleninka s nízkou energetickou hodnotou a zároveň bohatá na vlákninu, železo, draslík, beta-karoten, kyselinu listovou, vitamíny A, B1 - B3, B6, C, E a K. Chřest posiluje imunitu, zlepšuje spánek, koncentraci a také odvodňuje.

Složení našeho jídelníčku má zásadní podíl na tom, jak se každý cítíme. Nadváha, podváha, úbytek energie, nesoustředěnost, přejídání, nevyrovnaný vztah k jídlu, zažívací potíže, únava. To vše může mít původ v nevhodném stravování a v neharmonii se sebou. Hlavní složky jídelníčku, aby se tělo vyživilo a nic z živin mu nechybělo.

Opravdu bych měl snídat? Nikdy jsem nesnídal! Nemám ráno čas! Nejsem ráno při chuti! Jak ráno snídám, tak pak žeru celý den až do večera! Další důvody si můžete dosadit sami. Takže snídat? SAMOZŘEJMĚ! JASNĚ! Je dobré snídat! Snídaně nastartuje váš metabolismus do nového dne, naladí psychiku na pozitivní notičku a co je důležité - snižuje uzobkávání...

KDO JSEM A CO DĚLÁM