MÁSLO a GHÍ

04.08.2017

Máslo jako velmi zdravý tuk může být překvapením pro ty, kteří se pod vlivem reklam na margaríny domnívají, že máslo je nezdravé a škodí hlavně srdci. Máslo jako živočišná potravina obsahuje nasycené tuky podobně jako například mateřské mléko a z 30 % mononenasycené tuky jako olivový olej. Jako čistý živočišný tuk obsahuje také malé množství mléčných bílkovin. Máslo v biokvalitě obsahuje vitamíny A, D, E, K a vitamín K2 důležitý pro srdce a kosti. Kyselina máselná působí pozitivně na střeva a srdce proti zánětu.

  • máslo má ideální poměr mastných kyselin omega 3 ku omega 6 mastným kyselinám
  • zdravé nasycené tuky v másle obsahují krátké a středně dlouhé řetězce mastných kyselin, které jsou lehce stravitelné, zvyšují pocit sytosti, regulují glykemii a mají protizánětlivé účinky.

  • máslo zařazujeme do studené kuchyně nebo k omaštění již hotových jídel. Při nešetrném vaření na másle dochází k jeho přepalování a horší stravitelnosti připravených pokrmů.

  • máslo lze míchat s bylinkami. Česnek, pažitku, petržel, oregano či ostatní bylinky dle chuti jemně pokrájené a utlučené v hmoždíři vmícháme do změklého čerstvého másla a necháme zchladit. Bylinkové máslo je vynikající k omaštění vařené zeleniny nebo suššího masa na talíři.  

GHÍ je superpotravina

GHÍ neboli přepuštěné máslo je čistý tuk, který se získává zahříváním másla a odfiltrováním se odstraňují mléčné bílkoviny a mléčný cukr - laktóza. Nejedná se o náhražku másla, ale o velmi hodnotnou, dobře stravitelnou potravinu s léčebnými účinky a vhodnou pro vaření. Ajurvédská medicína považuje GHÍ za elixír a prostředek k regeneraci těla, zejména mozku, nervového systému a k posílení imunity. Dle MUDr. Freje podporuje trávení a vstřebávání živin, činnost jater a zvyšuje činnost enzymů v játrech, tkáních a střevech. Tlumí zánět a usazování toxinů v cévách a brání kornatění tepen. 


GHÍ V KUCHYNI

  • jako mnohostranný ajurvédský lék se užívá po lžičkách do teplého nápoje
  • ghí je dobrou volbou pro osoby trpící intolerancí na mléčné produkty

  • ghí se nekazí a nemusí se uchovávat v lednici - nežlukne

  • má vysoký bod zakouření - 250´ C a nepřepaluje se jako máslo, proto je vhodný na vaření, pečení i smažení

Potřebujete se poradit? Nebo pomoci  sestavit svůj jídelníček? Potřebujete přibrat, trošku zhubnout nebo řešíte zažívací potíže? 


Souvisí stres s jídlem? Ano velmi, zároveň jde ruku v ruce s každodenním spěchem, odbýváním jídla, únavou, psychickou nepohodou a později zdravotním potížemi.

Zářivé květy měsíčku pěstovali již staří Egypťané pro svou krásu, ale svou léčivou moc. Měsíček je také známý pod názvy pampalík, kalendule, nechtík, sluníčko, slunovín, ale také dešťová bylina a nepravý šafrán. Jako léčivka se používají květy měsíčku na čaj a nebo k výrobě léčivé masti či oleje.

MÁSLO a GHÍ

04.08.2017

Máslo jako velmi zdravý tuk může být překvapením pro ty, kteří se pod vlivem reklam na margaríny domnívají, že máslo je nezdravé a škodí hlavně srdci. Máslo jako živočišná potravina obsahuje nasycené tuky podobně jako například mateřské mléko a z 30 % mononenasycené tuky jako olivový olej. Jako čistý živočišný tuk obsahuje také malé množství...