BLOG  

Jídlo je základ. JÍDLO. Řešíme ho ze všech úhlů: Jak se správně najíst? Jak zhubnout? Jak přibrat? Jak nejíst nesmysly? Nebo jak se nepřejídat? A jde to vůbec? Prochází láska žaludkem? JSME TO, CO JÍME nebo jsme spíš to, co si MYSLÍME O JÍDLE, KTERÉ JÍME? Souvisí jídlo s psychikou? A co naše myšlenky, emoce a vnitřní nastavení? 

DĚLEJME TO, CO NÁM SAMOTNÝM DÁVÁ SMYSL A NE TO, CO DĚLAJÍ VŠICHNI, JEN PROTO, ŽE TO DĚLAJÍ VŠICHNI. CÍLEM ZMĚN NENÍ STÁT SE NĚKÝM JINÝM, ALE PRÁVĚ NAOPAK - STÁT    SE SAMI SEBOU. 

Souvisí stres s jídlem? Ano velmi, zároveň jde ruku v ruce s každodenním spěchem, odbýváním jídla, únavou, psychickou nepohodou a později zdravotním potížemi.

Zářivé květy měsíčku pěstovali již staří Egypťané pro svou krásu, ale svou léčivou moc. Měsíček je také známý pod názvy pampalík, kalendule, nechtík, sluníčko, slunovín, ale také dešťová bylina a nepravý šafrán. Jako léčivka se používají květy měsíčku na čaj a nebo k výrobě léčivé masti či oleje.

MÁSLO a GHÍ

04.08.2017

Máslo jako velmi zdravý tuk může být překvapením pro ty, kteří se pod vlivem reklam na margaríny domnívají, že máslo je nezdravé a škodí hlavně srdci. Máslo jako živočišná potravina obsahuje nasycené tuky podobně jako například mateřské mléko a z 30 % mononenasycené tuky jako olivový olej. Jako čistý živočišný tuk obsahuje také malé množství...

Souvisí stres s jídlem? Ano velmi, zároveň jde ruku v ruce s každodenním spěchem, odbýváním jídla, únavou, psychickou nepohodou a později zdravotním potížemi.

Zářivé květy měsíčku pěstovali již staří Egypťané pro svou krásu, ale svou léčivou moc. Měsíček je také známý pod názvy pampalík, kalendule, nechtík, sluníčko, slunovín, ale také dešťová bylina a nepravý šafrán. Jako léčivka se používají květy měsíčku na čaj a nebo k výrobě léčivé masti či oleje.

MÁSLO a GHÍ

04.08.2017

Máslo jako velmi zdravý tuk může být překvapením pro ty, kteří se pod vlivem reklam na margaríny domnívají, že máslo je nezdravé a škodí hlavně srdci. Máslo jako živočišná potravina obsahuje nasycené tuky podobně jako například mateřské mléko a z 30 % mononenasycené tuky jako olivový olej. Jako čistý živočišný tuk obsahuje také malé množství...

Sezona borůvek už je v plném proudu. Drobný keřík s botanickým názvem brusnice borůvka roste na kyselých půdách jehličnatých lesů a tmavěmodré plody, které tak všichni milujeme dozrávají v druhé polovině léta.

Zelenina by měla tvořit nejméně jednu čtvrtinu vašeho jídelníčku. Čím více rozmanité a sezónní zeleniny upravené na různé způsoby sníte, tím lépe. Podle doporučení by měl člověk sníst za den 500g zeleniny a 300g ovoce.

Levandule - lavandula angustifolia- levandule lékařská nebo úzkolistá.

Do vyváženého jídelníčku rozhodně patří a význam rybího masa bývá často velmi podceňován. Doporučení je, mít rybu 2 x týdně ve svém jídelníčku! Mezi nejhodnotnější patří tučné mořské ryby jako jsou sardinky, ančovičky, aljašský losos, makrela, sleď,... Dále pstruh, kapr a další sladkovodní druhy.

Pokud jste v posledních dvou letech neměli preventivní prohlídku u svého lékaře, doporučuji Vám se objednat i když nemáte zdravotní potíže. Lékař má možnost zjistit vážnou nemoc ve fázi, kdy je ještě zcela léčitelná. Prohlídka zahrnuje:

Ořechovka, ořechovice, dokonce i Svatojánská ořechovice jsou názvy oblíbeného alkoholického nápoje, který má podle všeho velmi dlouhou tradici. Původní staroslovanský název "Orehovice" nesla i jedna z rumusných vesnic (dnes Oravice). Receptů na tento nápoj je celá řada, každý výrobce si ten svůj rodinný uchovává pro sebe. Proto je každá ořechovice...

JAK SE CÍTÍM PRÁVĚ TEĎ? Co hezkého mne dnes čeká? Které činnosti mi zvednou náladu a dodají energii? Které činnosti mne unavují? Cítím v těle nějaký příjemný nebo nepříjemný pocit? Kde přesně? Je něco, co mi schází? Bojím se něčeho? Co mohu udělat proto, abych se cítil-la lépe DNES? Za dva MĚSÍCE? DLOUHODOBĚ?

Nebo k chřestu cítíte ehm nedůvěru? Chřestu se vůbec nebojte. V mé kuchyni má výsostné místo. Je to přímo SUPR DUPR zeleninka s nízkou energetickou hodnotou a zároveň bohatá na vlákninu, železo, draslík, beta-karoten, kyselinu listovou, vitamíny A, B1 - B3, B6, C, E a K. Chřest posiluje imunitu, zlepšuje spánek, koncentraci a také odvodňuje.

Složení našeho jídelníčku má zásadní podíl na tom, jak se každý cítíme. Nadváha, podváha, úbytek energie, nesoustředěnost, přejídání, nevyrovnaný vztah k jídlu, zažívací potíže, únava. To vše může mít původ v nevhodném stravování a v neharmonii se sebou. Hlavní složky jídelníčku, aby se tělo vyživilo a nic z živin mu nechybělo.

KDO JSEM A CO DĚLÁM